На 11 август 2019 БАРОК и Граждански институт връчват годишните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на в Социалната чайна във Варна.

За носители на наградите „Достъп до култура“ за 2019 година Комитетът по номинациите определи следните иновативни проекти:

Награда „ПроКултура” за цялостен принос за разширяването на достъпа на младите хора до култура на г-жа Румяна Петрова за проекта „Музикалните приказки на Госпожа Виола“ в рамките на „Варненско лято за деца“.

Специална награда за принос за разширяването на достъпа до младите хора до култура се връчва и на община Варна.

Категория „Национален културен институт“

Държавна опера – Русе –  за инициативите, свързани с участието на деца в редовните спектакли на операта и в самостоятелни продукции, както и за провеждането на образователни концерти в камерната сцена и училищата в Русе и областта      

Категория „Общински културен институт“

Младежки дом – Враца – за активната и резултатна дейност за разширяване на достъпа на младите хора до култура чрез многообразие от инициативи, програми, фестивали, форуми, концерти, рецитали и др.

Дипломи за отличие се връщат на Регионална библиотека „Стилиян Чилиниров“ – Шумен, Художествена галерия – Добрич, Археологически музей – Сандански.

Категория “Детска градина”

Детска градина „Слънчо” – Пазарджик – за усилията за разширяване и подпомагане достъпа до култура чрез проекта „Малкият артист“.

Дипломи за отличие се връчват на ДГ „Буратино“ – Шумен и ДГ „Катя Ванчева“ – Батак.

Категория “Училище”

ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово за целенасочена и системна работа за разширяване и подпомагане достъпа до култура на младите хора чрез създаването и функционирането на девет клуба за извънкласни дейности, свързани с изкуства и провеждането на „Ден на таланта“.

Дипломи за отличие се връчват на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе, СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, Иновативен екип от СУ „Боян Пенев“ – София, Обединено училище „Добри Войников“, с. Победа, обл. Добрич.

Категория „Община“

Община Челопеч – за подкрепата на детските фестивали  „Моята песен за България“ и Международен фолклорен фестивал „Златен прах“.

Дипломи за отличие за община Сандански, община Габрово, община Угърчин.

Категория „Културна организация“

Награда се връчва на Фондация „Международен балетен конкурс“ – Варна за Деветнадесетата национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров“.

Дипломи за отличие за Пловдивски културен институт, Общински младежки съвет – Шумен, Читалище „Шалом Алейхем 1945“ – Пловдив.

Категория „Гражданска организация“

Сдружение „На орището“, с. Попинци, община Панагюрище – за целенасочени и резултатни усилия за разширяване на достъпа на младите хора до култура чрез дейности за съхраняване на местния бит и фолклор и подкрепата на участие в общински и национални форуми.

Диплома за отличие се връчва на Фолклорен танцов клуб „Хорце“ – Добрич.

Категория „Медия“

Регионален телевизионен център – Варна за цялостната дейност в отразяването и медийната подкрепа на редица събития, насочени към разширяването на младите хора до култура.

Диплома за отличие за Българско национално радио – Варна за отразяването и медийното партньорство на множество събития, свързани с разширяването на достъпа н амладите хора до култура.

През 2019 се връчват специални награди в категория „Фестивал“ в осем области:

Област „Музика“: Награда за Джаз фестивала „А to Jazz“.

Диплома за отличие за Европейски младежки музикален фестивал „Силата на песента“, провеждан в СОК Камчия.

Област „Танц“: Награда за Първи национален фестивал на танцовия театър – Разград.

Диплома за отличие за Фестивал на камерния танц – Хасково

Област „Театър“: Награда за Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ – Търговище.

Дипломи за отличие за Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“ – Смолян, Международен младежки театрален фестивал „Време“ – Враца, Театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ – Блгоевград.

Област „Литература“: Награда за интернет платформа „Книговище“ на Гутенберг 3.0.

Област „Фолклор“: Награда за Международен фолклорен фестивал „Шопски наниз – Костинброд“.

Област „Кино“: Награда за Международен кинофестивал „Карантината“ – Варна.

Област „Дигитални изкуства и технологии“: Награда за Международен фестивал  на дигитиалните изкуства FUTURO – Варна.

Област „Многожанров фестивал“: Награда за Младежки фестивал по изкуствата The Bridge – Видин.

Дипломи за отличие  за  „Шумен и буден“ фест – Шумен, Фестивал „Борис Христов“ – София, Международен фестивал на изкуствата „Морско конче“ – Обзор.

Със специална награда бе удостоен младежкият фестивал RADAR – Festival Beyond Music, който се проведе в периода 9-11 август във Варна.

Целта на Националната кампания за достъп на младите хора до култура е  стимулиране на социалното приобщаване, равенството и активното участие на младите хора в културните процеси, насърчаване на творческо поколение и достъп на младите хора до култура и утвърждаване на социалната мисия на българската култура.

Информация за Националната кампания може да получите на: www.barok.bg и ел. поща: dostap@barok.bg

тел.: 0887 652 131 – доц. д-р Момчил Георгиев, Генерален секретар на БАРОК
тел 0885 321 361 – Диана Христозова, Програмен директор на Граждански институт