VII НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: РОЛЯТА НА ФЕСТИВАЛИТЕ ПО ИЗКУСТВА”

На 12 август 2019 в Юнашки салон в гр. Варна се проведе VII-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА:  РОЛЯТА НА ФЕСТИВАЛИТЕ ПО ИЗКУСТВА”.

Конференцията се организира от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт в рамките на националната кампания „Достъп на младите хора до култура“.  През 2019 конференцията се проведе в партньорство с община Варна.

Близо 60 представители на държавни органи, общини, държавни и общински културни институти, граждански и културни организации, училища и детски градини ще обсъдят предизвикателствата пред фестивалите по изкуства за разширяването на достъпа на младите хора до култура.

Дневният ред, по който протече конференцията е достъпен тук.

Снимки от Конференцията може да видите на страницата на кампанията „Достъп на младите хора до култура“ във Фейсбук.

Националната кампания „Достъп на младите хора до култура“ стартира през 2013 с приемането на ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА от БАРОК и Българската асоциация на младежките работници. Днес към Декларацията са се присъединили Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Национален младежки форум, Граждански институт, редица ключови институции и граждански организации и над 80 общини.

През май 2019 г., на своето 57-мо Общо събрание, Европейската лига на работодателите в областта на изпълнителските изкуства (PEARLE) прие ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА с ясен план за действие – да насърчава дейности и политики за разширяване на достъпа на младите хора до култура на своите 10 000 мениджъри, театри, концертни зали, оркестри, опери, балет, продуценти, фестивали и други професионални организации в областта на изпълнителските изкуства в Европа.

По време на конференцията бяха обсъдени предизвикателствата пред въвличането на млади публики и участници във фестивалите по изкуствата, ролята на фестивалите за съхраняване на културното наследство и развитие на таланти и като място за обмен на ценности, опит, идеи, както и необходимостта от институционални партньорства.

Годишни награди "ПроКултура" 2019

На 11 август 2019 БАРОК и Граждански институт връчват годишните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на в Социалната чайна във Варна.

За носители на наградите „Достъп до култура“ за 2019 година Комитетът по номинациите определи следните иновативни проекти:

Награда „ПроКултура” за цялостен принос за разширяването на достъпа на младите хора до култура на г-жа Румяна Петрова за проекта „Музикалните приказки на Госпожа Виола“ в рамките на „Варненско лято за деца“.

Специална награда за принос за разширяването на достъпа до младите хора до култура се връчва и на община Варна.

Категория „Национален културен институт“

Държавна опера – Русе –  за инициативите, свързани с участието на деца в редовните спектакли на операта и в самостоятелни продукции, както и за провеждането на образователни концерти в камерната сцена и училищата в Русе и областта      

Категория „Общински културен институт“

Младежки дом – Враца – за активната и резултатна дейност за разширяване на достъпа на младите хора до култура чрез многообразие от инициативи, програми, фестивали, форуми, концерти, рецитали и др.

Дипломи за отличие се връщат на Регионална библиотека „Стилиян Чилиниров“ – Шумен, Художествена галерия – Добрич, Археологически музей – Сандански.

Категория “Детска градина”

Детска градина „Слънчо” – Пазарджик за усилията за разширяване и подпомагане достъпа до култура чрез проекта „Малкият артист“.

Дипломи за отличие се връчват на ДГ „Буратино“ – Шумен и ДГ „Катя Ванчева“ – Батак.

Категория “Училище”

ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово за целенасочена и системна работа за разширяване и подпомагане достъпа до култура на младите хора чрез създаването и функционирането на девет клуба за извънкласни дейности, свързани с изкуства и провеждането на „Ден на таланта“.

Дипломи за отличие се връчват на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе, СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, Иновативен екип от СУ „Боян Пенев“ – София, Обединено училище „Добри Войников“, с. Победа, обл. Добрич.

Категория „Община“

Община Челопеч – за подкрепата на детските фестивали  „Моята песен за България“ и Международен фолклорен фестивал „Златен прах“.

Дипломи за отличие за община Сандански, община Габрово, община Угърчин.

Категория „Културна организация“

Награда се връчва на Фондация „Международен балетен конкурс“ – Варна за Деветнадесетата национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров“.

Дипломи за отличие за Пловдивски културен институт, Общински младежки съвет – Шумен, Читалище „Шалом Алейхем 1945“ – Пловдив.

Категория „Гражданска организация“

Сдружение „На орището“, с. Попинци, община Панагюрище – за целенасочени и резултатни усилия за разширяване на достъпа на младите хора до култура чрез дейности за съхраняване на местния бит и фолклор и подкрепата на участие в общински и национални форуми.

Диплома за отличие се връчва на Фолклорен танцов клуб „Хорце“ – Добрич.

Категория „Медия“

Регионален телевизионен център – Варна за цялостната дейност в отразяването и медийната подкрепа на редица събития, насочени към разширяването на младите хора до култура.

Диплома за отличие за Българско национално радио – Варна за отразяването и медийното партньорство на множество събития, свързани с разширяването на достъпа н амладите хора до култура.

През 2019 се връчват специални награди в категория „Фестивал“ в осем области:

Област „Музика“: Награда за Джаз фестивала „А to Jazz“.

Диплома за отличие за Европейски младежки музикален фестивал „Силата на песента“, провеждан в СОК Камчия.

Област „Танц“: Награда за Първи национален фестивал на танцовия театър – Разград.

Диплома за отличие за Фестивал на камерния танц – Хасково

Област „Театър“: Награда за Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ – Търговище.

Дипломи за отличие за Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“ – Смолян, Международен младежки театрален фестивал „Време“ – Враца, Театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ – Блгоевград.

Област „Литература“: Награда за интернет платформа „Книговище“ на Гутенберг 3.0.

Област „Фолклор“: Награда за Международен фолклорен фестивал „Шопски наниз – Костинброд“.

Област „Кино“: Награда за Международен кинофестивал „Карантината“ – Варна.

Област „Дигитални изкуства и технологии“: Награда за Международен фестивал  на дигитиалните изкуства FUTURO – Варна.

Област „Многожанров фестивал“: Награда за Младежки фестивал по изкуствата The Bridge – Видин.

Дипломи за отличие  за  „Шумен и буден“ фест – Шумен, Фестивал „Борис Христов“ – София, Международен фестивал на изкуствата „Морско конче“ – Обзор.

Със специална награда бе удостоен младежкият фестивал RADAR – Festival Beyond Music, който се проведе в периода 9-11 август във Варна.

Целта на Националната кампания за достъп на младите хора до култура е  стимулиране на социалното приобщаване, равенството и активното участие на младите хора в културните процеси, насърчаване на творческо поколение и достъп на младите хора до култура и утвърждаване на социалната мисия на българската култура.

Информация за Националната кампания може да получите на: www.barok.bg и ел. поща: dostap@barok.bg

тел.: 0887 652 131 – доц. д-р Момчил Георгиев, Генерален секретар на БАРОК
тел 0885 321 361 – Диана Христозова, Програмен директор на Граждански институт