VI НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ОБРАЗОВАНИЕТО ПО ИЗКУСТВА“

По повод Международния ден на младежта (12 август) Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт проведоха на 10-11 август 2018 г., в гр. Банско VI-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ОБРАЗОВАНИЕТО ПО ИЗКУСТВА“.

Основна цел на Националната конференция е да отвори пространство за национално отговорен разговор между всички участници в социалния диалог в областта на културата и младите хора за създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща приобщаване на младите хора към културата в България среда. По време на конференцията ще бъдат връчени за поредна година националните награди „ПроКултура за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура.

Нашите проучвания откроиха ключовата роля на училищата и детските градини за разширяване на достъпа до култура на младите хора от най-ранна възраст, които бяха във фокуса на програмата на VI-та Национална конференция.

Националната кампания „Достъп на младите хора до култура“ стартира през 2013 с приемането на ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА от БАРОК и Българската асоциация на младежките работници. Днес към Декларацията са се присъединили Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Национален младежки форум, Граждански институт, редица ключови институции и граждански организации и над 80 общини.

Годишни награди "ПроКултура" 2018

На 10 август 2018 Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха годишните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на VI-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ОБРАЗОВАНИЕТО ПО ИЗКУСТВА“ в Банско. Конференцията и наградите се организират по случай 12 август, обявен от ООН за международeн ден на младежта.

Официалната церемония по връчване на годишните награди „ПроКултура“ се състоя на 10 август 2018 година от 21.00 ч. на сцената на „Международен джаз фестивал Банско“.

За носители на наградите „Достъп до култура“ за 2018 година Комитетът по номинациите определи следните иновативни проекти:

За пръв път се връчва награда „ПроКултура” за цялостен принос за разширяването на достъпа на младите хора до култура на г-жа Николина Ангелова – учител по музика и диригент на духовия оркестър на I-ва Английска езикова гимназия – София.

Категория „Национален културен институт“

НАЦИОНАЛНА ФИЛХАРМОНИЯ – проект ДЕТСКИ ФИЛХАРМОНИЧЕН ХОР и ОНЛАЙН СТРИЙМИНГ на КОНЦЕРТИТЕ И ВИДЕО ЗАПИС НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦАТА

 Категория „Общински културен институт“

ЛИТЕРАТУРНО СТУДИО „ПЕГАС“ – ПЕРНИК

 Категория “Детска градина”

ДЕТСКА ГРАДИНА „ЕВРОПЕЙЧЕТА” – ВРАЦА – целенасочена и системна работа за разширяване и подпомагане достъпа до култура чрез конкурси, изложби, концерти, клубна дейност и инициативи пред обществеността

 Категория “Начално училище”

НУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – КЮСТЕНДИЛ – проект „ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ“

Категория “Основно  училище”

ОУ „ИВАН ХАДЖИЙСКИ“ – ТРОЯН – ПРОЕКТ „ХОРОВОДНО МЕЖДУЧАСИЕ“ И ПРОЕКТ ТЕАТРАЛНО СТУДИО „ФЮТ“

Категория “Средно  училище”

ЧАСТНО СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „РЬОРИХ“ – за проектите: МУЗИКАЛЕН САЛОН „РЬОРИХ”, ТЕАТРАЛНА СЦЕНА „СВЕТЛИНИТЕ НА ГРАДА”, ЛИТЕРАТУРЕН ТЕАТЪР, ТАНЦОВА ШКОЛА, ГОДИШНИ ИЗЛОЖБИ.

Категория “Гимназия”

91-ВА НЕМСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. КОНСТАНТИН ГЪЛЪБОВ” – СОФИЯ – проект УЧИЛИЩЕН ХОР НА НЕМСКАТА ГИМНАЗИЯ

Категория „Община“

ОБЩИНА КНЕЖА – проект „ДЕТСКИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ „ЗВЕЗДЕН ПРАХ“

Категория „Културна организация“

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЙСКА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ – ВАРНА – проект МЕЖДУНАРОДЕН ФЛЕЙТОВ КОНКУРС

Категория „Гражданска организация“

ФОНДАЦИЯ „АРДЕНЦА“ – проект МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПИАНИСТИ-НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ VIVAPIANO

Целта на Националната кампания за достъп на младите хора до култура е  стимулиране на социалното приобщаване, равенството и активното участие на младите хора в културните процеси, насърчаване на творческо поколение и достъп на младите хора до култура и утвърждаване на социалната мисия на българската култура.

 

Информация за Националната кампания може да получите на: www.barok.bg и ел. поща: dostap@barok.bg

тел.: 0887 652 131 – доц. д-р Момчил Георгиев, Генерален секретар на БАРОК
тел 0885 321 361 – Диана Христозова, Програмен директор на Граждански институт