Skip to main content
search

НАГРАДИ ПРОКУЛТУРА 2020-2021

By септември 13, 2021Uncategorized

На 12 август 2021 г. Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха наградите „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на VIII-та Националната конфернция „Достъп на младите хора до култура: Нови предизвикателства“.

 Официалната церемония по награждаване се състоя в Държана опера – Варна и бе част от юбилейния концерт на Филхармония „Пионер“.

Наградите „ПроКултура“ се връчват за иновативни проекти в периода 2020 – 2021, а Комитетът по номинациите определи следните носители:

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Цялостен принос“ се присъжда на г-н Тодор Цачев, ръководител на Марчинг бенд „Маршируващи звезди“ – Община Златица за дългогодишните му усилия да популяризира сред и да приобщи младежи с различен социален статус към училищните оркестри и магията на духовата музика.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Държавен културен институт“ се присъжда на Филхармония „Пионер“ към Национален дворец на децата за дългогодишната и резултатна работа за разширяване на достъпа на младите хора до култура.

Грамота за принос се връчва на Музей „Борис Христов“ – София за осъществените значими регулярни, фестивални и специални събития в рамките на инициативата „Дишай“.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Общински културен институт“ се присъжда на г-жа Елена Владова, водещ на Клуб на комикса, РБ „Пенчо Славейков“ – Варна, Детски и средношколски комплекс за новаторско начинание и възможността деца и младежи да се докоснат до световната култура чрез изкуството на комикса.

Грамоти за принос се връчват на: Театрално студио „Артистик” при Център за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс, гр. Силистра за насърчаване творческата активност на младите хора, чрез участието им в многобройни театрални продукти – обект на обществен интерес, с местно и национално признание; Столична библиотека за проекта „Интерактивно пространство за визуални изкуства“, ръководен от Станимир Божилов; Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна за за усилията да създаде подкрепяща и вдъхновяваща среда за четене, творчество и обучение на деца и млади хора.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Културна организация“ се присъжда на Концерти за малчугани и великани за инициативата да се провеждат концерти с практически занимания по запознаване с музикалните инструменти.

Грамоти за принос се връчват на: Варна Денс Театър ООД за фестивала „Танцови маршрути“; Артистикс ЕООД за интерактивния танцов хип-хоп спектакъл „Всички видове любов“.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Читалище“ се присъжда на НЧ „Нови хоризонти 2009“, гр. Перник за организирането и провеждането на Лятната академия по изобразителни изкуства „Давам ти дъгата за наследство“.

Грамота за принос се връчва на НЧ „Шалом Алейхем 1945“, гр. Пловдив за двете издания на Конкурс за ученици от музикалните школи в страната по пиано, цигулка, китара, ударни инструменти.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Община“ се присъжда на Община Варна за Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и по-конкретно за „Варненско лято за деца“.

Грамота за принос се връчва на Община Златица за постоянната им подкрепа на дейности и инициативи, свързани с  разширяването на достъпа на младите хора до култура.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Училище“ се присъжда на НУИ „Добри Христов“, гр. Варна за инициативите фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“ и „Ден на отворени врати“.

Грамоти за принос се връчват на: ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил за приобщаването на голям брой деца и младежи към културата и изкуството, чрез участието им в клубовете на училището по фотография, моден дизайн, дигитална живопис и рисуване; ПГО „Недка Иван Лазарова” – Русе за мащабът и ефектът от дейностите и инициативите на училището, свързани с включване на учениците в културни; ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово за създаването на иновативна учебна среда и разширяване достъпа до изкуство и култура на учениците, чрез участието им в десетте клуба за извънкласни дейности на училището.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в  Категория „Детска градина“ се присъжда на ДГ Валентина Терешкова – гр. Батановци за задълбочената дейност за стимулиране на социалното приобщаване и активно участие в творчески изяви на децата в ранна възраст.

Грамота за принос се връчва на ДГ 12 „Радост“ – Перник за националния конкурс за рисунка на тема: „Радост в детските очи“.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Гражданска организация“ се присъжда на Фондация „Откритие“ – Варна  за организацията и провеждането на Европейски конкурс за детска песен „Златна искри“.

Грамота за принос се връчва на Сдружение Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” към Националния студентски дом София за привличането на млади автори и публика в организираните редица публични събития, свързани с литературните проекти на сдружението.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Медии“ се присъжда на Българско социално интернет радио БРАЙЛ ФМ към  Фондация за информационен обмен „Равностойно партньорство“ (ФРП) за серията от образователни културни предавания, които целят приобщаването към култура на млади хора в неравностойно положение.

Грамота за принос се връчва на БНР – Варна за предаванията „Съботна трапеза“ и „Срещи в 7/8“ с водещ Кристиян Неделчев.

Награда „ПроКултура“ 2020-2021 в Категория „Фестивал“ се присъжда на Община Хасково за провеждането на фестивала „Хасково рок“ съвместно с Местната комисия за борба с противообществени прояви и групата Хангар 42 и благотворителната кампания „Купи тениска – подари мечта“ за закупуване на музикални инструменти на талантливи младежи

Грамоти за принос се връчват на Фондация „Европейска музикална академия за инициативата „Университет за теб“; СНЦ „МКТФ „Двама са малко – трима са много“ за фестивала „Месец на: Джани Родари“; СНЦ „Поощряване и подпомагане на детски таланти – Вега” за пътуващ детски фестивал „Като звездите”.

 

СНИМКИ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=DostapDoKultura&set=a.1202379973594151

Leave a Reply

Close Menu